Mark Slats ehbo sijbers

RS Medical Sailing sponsort Nederlandse teams in de Talisker Whisky Atlantic Challenge

Toen Mark Slats afgelopen zomer een oproep deed aan sponsors voor zijn deelname aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge, hoefde ik niet lang na te denken. Ik bood hem en roeimaat Kai Wiedmer aan om een aangepaste EHBO Training voor Zeezeilers te volgen, ter voorbereiding van hun monsterlijk zware overtocht. Beide heren reageerden met een gretig ‘Ja!’. Handig, aangezien ze ook nog hun verplichte First Aid certificaat moesten behalen.

Links: Kai Wiedmer. Rechts: Mark Slats.

Vergeleken met een ‘Rondje Atlantic’, wat veel van mijn cursisten doen op een luxe zeilboot, is de Atlantische oceaan oversteken in een uit de kluiten gewassen roeibootje wel een tandje heftiger. Ik was dan ook onder de indruk van de grote risico’s, beperkingen en primitieve indeling van de roeiboot waarmee Mark en Kai later dit jaar de oceaan over zullen roeien.
Als zeezeiler heb je met een oceaan-waardig kajuitzeiljacht meestal wel beschikking over een goed ingerichte kajuit, boordevol veiligheidsvoorzieningen. Op de roeiboot hebben de mannen slechts twee raamloze compartimenten, te bereiken via een krap luik. Er is één slaapplek en een opslag voor materiaal. Als de ene slaapt, is de ander buiten. Alle activiteiten zullen dan ook buiten plaatsvinden, in weer en wind. Ze zullen vijf tot zes weken koken op een eenpits gasbrandertje, en moeten het doen met een puts als toilet.

Watervergiftiging

Om het gewicht laag te houden, en door gebrek aan ruimte, is er geen watertank ingebouwd. Mark en Kai zullen zeewater filteren met een elektrische watermaker. Als die onverhoopt faalt hebben ze een handwatermaker als reserve. We hebben tijdens de EHBO-training extra aandacht besteed aan de gevolgen van watervergiftiging. We hebben de signalen van serieuze uitdroging besproken en besproken hoe ze met medicatie uitdroging kunnen behandelen.

Wonden die niet genezen

Schuilen tegen de weerselementen is er niet bij. Een eventuele grote brekende golf betekent dat er veel water in de boot komt, of nog erger, dat de boot kapseist. Deze constante blootstelling aan zout water kan erg gevaarlijk zijn. Zout zorgt ervoor dat kleine wondjes op je handen niet meer genezen Dit is niet alleen ongelooflijk pijnlijk, het vlees kan ook afsterven als je de wondjes niet op de juiste manier verbind. We hebben daarom ook extra aandacht besteed aan het verbinden en verplegen van wonden.
De marifoonantenne staat op de kleine opbouw en steekt dus slechts één tot twee meter boven de golven uit, waardoor de ontvangst- en zendmogelijkheden zeer beperkt zijn. Gelukkig volgt de route ongeveer de oversteek van de ARC-gangers die rond dezelfde tijd vertrekken. Mark en Kai zijn dus niet alleen op de oceaan en kunnen op hulp rekenen als dat nodig is.

Samenstellen van de scheepsapotheek voor de beide Nederlandse roeiteams.

Nog meer roeifanaten

Heel toevallig trof ik op mijn eigen jachthaven vorig weekend het andere Nederlandse roeiteam dat meedoet aan de Talisker Whisky Atlantic Challenge: de ‘Dutches of the Sea’. Deze fanatieke dames staan op het punt om allerlei records te breken. Ook met hen heb ik inmiddels intensief contact om ze te sponsoren met een medische training en een uitgebreide EHBO-koffer.

ehbo tas zeezeilen
Beide roeiteams krijgen een complete en speciaal voor hen ingerichte offshore ehbo tas.

Ga je zelf vertrekken of een lange zeilreis maken? Er zijn nog plekken in onze EHBO voor zeezeilers training.
Ook hebben we een nieuwe Sea Survival training waar je niet alleen EHBO, maar ook zelfredzaamheid op zee leert.

Ik wens Mark en Kai en de dames van Dutches of the Sea heel veel succes en gezondheid toe tijdens hun overtocht.

– Rob Sijbers

 

Wil je dit bericht delen? Zo help je meer zeilers met goede medische kennis. Bedankt!

Facebook
WhatsApp
Twitter
Reddit
LinkedIn

Blijf op de hoogte van nieuwe blogs:

Ontdek meer artikelen