Nieuw bij RS Medical Sailing: volg nu de e-learning EHBO voor zeezeilers

Medische cursus voor offshore zeilers en vertrekkers

Waarom een maritieme EHBO cursus?

300 mijl uit de kust ben je op jezelf aangewezen. Medische hulp is dan niet (zo snel) beschikbaar. Een fors bloedende snijwond, botbreuk, een ernstig ziek bemanningslid of een ander serieuze ‘offshore medical condition’ verandert je prachtige zeilreis in een nachtmerrie. Het is daarom noodzaak om adequaat zelf te kunnen handelen. Veel zelf- op elkaar oefenen dus.      We maken de vertaalslag naar uw ‘op zee’ situatie.

In deze video ontdek je de vijf meest voorkomende scenario’s die je tegenkomt op zee, en wat je moet weten om deze scenario’s het hoofd te bieden.

'De meeste EHBO cursussen voor zeilers bieden weinig kans om de theorie daadwerkelijk in de praktijk te oefenen. De cursus van Rob maakt hierin het verschil!'

Wat maakt deze cursus uniek?

Training met realistisch medisch oefenmateriaal

Snijwonden behandelen

Hechtingen plaatsen

Injecties plaatsen

En nog veel meer!

'Fijn te merken dat er in deze cursus aandacht is voor de specifieke situatie aan boord- op zee'

Dit zeggen anderen over de cursus

'Fijn om voor onze geplande wereldreis met onze catamaran een gedegen EHAB koffer aan boord te hebben en met/op elkaar geoefend te hebben met de materialen uit de koffer.'
Zeilend echtpaar
'Prima zeer informatieve cursusdag. Onderwerpen waren perfect voor onze geplande lange zeezeilplannen. Een uitstekende praktische dag. Catering ook helemaal prima. Dank voor deze mogelijkheid!'
Jong stel met oceaanoversteek plannen

Inhoud van de cursusdag

 • Basic Life Support; reanimatie+ AED, stabiele zijligging & Rautek. Incl. drenkelingreanimatie
 • (drs.)ABCDE benadering (‘treat first what kills first‘); scenariotraining 
 • Bewustzijnsstoornissen/-verlies, AVPU & EMV score
 • Basale anatomie en ziekteleer, herkennen/behandeling van infecties
 • Het zieke bemanningslid: zelf meten van vitale functies, herkennen vitaal bedreigde/zieke patient (EWS) en shock herkenning
 • Oproep marifoon/VHF ‘medical advice’ en intro helicopter redding
 • Verdrinking, second drowning, cold shock met 1-10-1 rule
 • Hypo-/hyperthermie, hypoglyaemie & hersen-hoofdtrauma
 • Snij-brandwonden, kneuzingen, botbreuken; o.a. severe bleeding control (o.a. trauma zwachtel)
 • Hechtingen, injecties en catheter plaatsen
 • Behandeling van veel voorkomende kwalen aan boord/ offshore medical conditions; o.a. zeeziekte en dehydratie
 • Tandheelkunde & mondhygiëne: o.a. plaatsen noodvulling
 • Crisismanagement: psychologie aan boord
 • Doornemen Ned. geneesmiddelenlijst zeezeilers
 • Tropische omstandigheden bij ziekte/verwondingen
 • Voeding & bewegen aan boord (theoretische bijdrage diëtiste & fysiotherapeut)
 • Sessie vinger-handletsels (advies van plastisch handchirurg)
 • Preventie van ongevallen aan boord en communicatie met hulpverleners op afstand
 
Dagprogramma: Om de intensieve praktijk trainingsdag te ontlasten, wordt de cursus ‘blended learning’ aangeboden. D.w.z. tevoren krijgt u toegang tot een uitgebreide elearning als zelfstudie (studiebelasting 3 uur) en tevens enkele dagen voor de praktijk dag een 2,5 uur durend interactief theoretisch deel via ZOOM (online videocontact in de avonduren). Op zondag een 7,5 uur durende praktijktraining. Hierbij veel hands-on training waarbij we op & met elkaar oefenen met realistisch medisch oefenmaterialen en verbandmiddelen zoals; 6 gloednieuwe reanimatiepoppen met QCPR monitoring, oefenhuiden en kunstarm, botspalk, crash&carry oefenpop, oefenwond met bloeding, etc. U krijgt een eigen BHV oefenset (mee naar huis).
 
De praktijk dag zelf is verdeeld in 4 lesblokken met 2 keer een korte koffie-/theepauze en een langere lunchpauze met soep & luxe broodjes. Gezellige miniborrel nadien als afsluiting en napraten.
 
De cursuslocatie is aangekleed met enkele nautische demonstratie materialen zoals Epirb, PLB, nautische boeken en demo EHBO koffers.
 
Last minute- reserve training: Cursusseizoen voorbij of alle cursusdata reeds vol?
Zowel aan het eind van elk cursusseizoen als na de zomervakantie, worden er een beperkt aantal, lichtelijk ingekorte, reservesessies gepland. Deze zijn altijd op een vrijdagavond. Alle essentiële onderwerpen uit de dagcursus komen aan bod maar dan wat korter, doch nog goed voor ruim 8 uur training.

Uitgebreid overzicht van de onderwerpen die we behandelen

Dit cursusplan is samengesteld op basis van RYA, Offshore Special Regulations, Ned. Richtlijnen Eerste Hulp 2021 en Nikta certificatieregeling ‘Acute Zorg aan Boord’.

We luisteren steeds naar onze cursisten en proberen continue in te spelen op wensen of andere adviezen m.b.t. de te doceren onderwerpen. Vanaf najaar 2023 is er ook een sessie hand-vingerletsels m.m.v. een plastisch handchirurg. Gedoceerde onderwerpen:

 1. EHBO koffer aan boord, scheepsapotheek, medische voorgeschiedenis bemanning, oproep medical advice via DSC marifoon
 2. Medisch ethische beslissingen/ psychologie aan boord. Crisismanagement (discussie sessie)
 3. Kleine kwalen carrousel : O.a. inbrengen neustampon, vishaak verwijderen, vuiltje oog, klaplong, vingerletsel, en nog 10 andere letsels.
 4. Leren catheteriseren
 5. Leren hechten; oefenen op een hechtkussen met professionele hecht(niet)set
 6. Snijwonden, brandwonden, kneuzingen, botbreuken. Veel verbandjes leggen dus en m.n. severe bleeding controle! 
 7. Hoofdtrauma, hyperthermie, hypoglycaemie, vergiftigingen. Hoe herken ik ernstig hoofd-hersenletsel?
 8. Verdrinking, secondary drowning, cold shock met 1-10-1 rule
 9. Leren injecteren; incl. speciale toedieningsvormen, neusverstuiver (MAD)
 10. Herhaling Basic Life Support + AED (reanimatie), incl. gebruik beademingsmasker en drenkelingreanimatie. Oefening op nieuwe reanimatiepoppen per persoon voor optimale training met QCPR
 11. Stabiele zijligging/ Rauteck, verslikking/verstikking
 12. ABCDE systematiek: longen beluisteren, pols meten, ademhaling. Hoe herken ik een ziek bemanningslid?
 13. Bewustzijnsverlies: waar denk je aan? (beroerte, suikerziekte, epilepsie, hoofdtrauma, hitte). EMV score
 14. Basale anatomie en ziekteleer van het menselijk lichaam. Herkenning shock situatie
 15. Tandheelkunde; belangrijkste aandoeningen met o.a. noodvulling plaatsen & mondhygiëne
 16. Offshore medical conditions (zeeziekte, hypothermie, dehydratie, hersenschudding, ernstige bloeding)
 17. Ned. geneesmiddelenlijst zeezeilers (voormalige KNRM lijst); nemen we geheel door!
 18. Preventie van ongevallen aan boord
 19. Hand- en vingerletsels aan boord

Praktische informatie

Locatie: 2 Ruime klaslokalen in Openbare school Meander (Dreef 88 te Leersum) of Huisartsenpraktijk West (Appelvink 1 te Veenendaal)

Trainers: Rob Sijbers (huisarts-tropenarts/gecertificeerd reanimatie instructeur, zeiler) en Janneke Arkesteijn (arts-assistent, zeezeil instructrice).

Onderwijsvorm: blended learning (elearning, theorie/ZOOM sessie via videobellen en een praktisch deel via een volle dag met meerdere oefensessies)

Duur: Totaal 13 uur verdeeld over; elearning als zelfstudie (3 uur), interactieve theorie/ZOOM sessie woensdagavond (2,5 uur), praktijktraining op zondag 7,5 uur (in de verkorte versie op vrijdagavond)

Aantal deelnemers: Normaliter max. 12-14 personen i.v.m. het praktisch karakter (trainers verdeeld over 2×6-7 pers).

Voorbereiding: De praktijk dag heeft een intensief en praktisch karakter. Om goed voorbereid te zijn voor de theorie/ZOOM als praktijkdag, wordt u dringend geadviseerd de elearning tevoren in z’n geheel door te nemen! Bij voorkeur ook al eens een rolletje verband ter hand nemen (gaasje+ windsel bij de drogist kopen). De cursus is zeker ook goed te doen voor degene die geen EHBO cursus gevolgd heeft.

 

Te koop: rijkelijk geillustreerd lesboek STCW Medical First Aid & Medical Care uitgegeven door ECMT. EHBO en medisch technische handelingen zeer fraai gedetailleerd gefotografeerd. Soft cover, 180 pagina’s. Af cursus te koop € 39,80 incl. 21% BTW.   __________________________________________________________________________________________________________

Kosten en certificaten

Prijs: € 249,50 per persoon incl. BTW, gebruik van alle trainingsfaciliteiten & oefen-/ instructiemateriaal, catering, online sessie, toesturen voorbereidingsstukken, eigen BHV trainingssetje, deelname certificaat. 

Ben je lid van de Toerzeilers?, dan krijg je 10% korting. Echtparen/ koppels krijgen 15% korting.  Korting aanvinken op de bestelpagina! PM: kortingsregeling kan niet gecombineerd worden.

 

First Aid examen: Wilt u graag een First Aid certificaat halen omdat bijv. de zeilrace organisatie hierom vraagt? Dat kan door het afleggen van een theorie examen einde cursusdag. Uw praktische vaardigheden worden gedurende de dag getoetst.

Hoe zit het met de engelse RYA?; Naar mij pas begin 2023 ter ore is gekomen, heeft de RYA al medio 2022 besloten de erkenning van het RYA geaccepteerde First Aid certificaat los te laten! In de praktijk betekent dit dat ook een niet aangesloten trainingscentre een first aid certificaat mag uitgeven. Het is de verantwoordelijkheid van de cursist zelf om aan te tonen dat de gevolgde cursus voldoet aan de minimum eisen gesteld door de RYA.

De door mij aangeboden maritieme EHBO training voldoet ruimschoots, gaat zelfs veel verder dan het minimaal vereiste, en voldoet dus aan de door de RYA maar ook WSO-OSR gestelde trainingsdoelen.

Het certificaat zal vanaf 2de helft 2023 dan ook niet meer door NIKTA  (certificatieregeling ‘Acute Zorg aan Boord‘) worden afgegeven maar door mijzelf. 

De kosten voor het theorie- en praktijkexamen zijn € 25,= incl. BTW. Bij de aanmelding kunt u aangeven of u van het examen gebruik wilt maken. 

Speciale regeling professionele zeiler: First Aid certificaat incl. jaarlijkse herhalingsles voor 3 jaar periode. Vraag naar de mogelijkheden & prijs.

Meld je aan voor de volgende cursus

Offshore EHBO-cursus voor zeezeilers en vertrekkers

Vanaf 0,-

Meest uitgebreide (medisch georiënteerde) offshore EHBO cursus voor zeezeilers en vertrekkers. Een volledig verzorgde dag met nadruk op veel zelf oefenen. We maken gebruik van medische oefenmaterialen om botbreuken, snijwonden, injecties en nog heel veel meer te simuleren. Dit is de complete medische cursus die alles dekt wat je nodig hebt om met een veilig gevoel de zee op te gaan. Cursus bestaat uit een elearning, ZOOM/theoriesessie en zeer praktische praktijkdag. De cursussen worden in het winterseizoen gegeven van november t/m april. De nieuwe cursusdata worden gepubliceerd rond september. U kunt zich dan weer inschrijven. Geen (geschikte) datum meer en toch verzoek voor een cursusdag omdat u op korte termijn toch het ruime sop kiest?, selecteer de optie ‘geen geschikte datum- bel mij terug’.

De ervaring leert dat de cursusdata rond december al zijn volgeboekt. Ben er dus snel bij. Er volgen gegarandeerd nog enkele lichtelijk ingekorte reservesessies in het voorjaar bij overtekening. Dit geldt zowel voor deze EHBO cursus als het Veiligheidsweekend. Deze ingekorte training is nog steeds met elearning, ZOOM/theoriesessie en praktijksessie op een vrijdagavond en duurt 8 uur (i.p.v. 11 uur). Schroom niet om mij te mailen voor een oplossing/ passende extra cursusdatum indien u gezien uw zeilavontuur een andere oplossing wenst!

05-06-’24: Het voorseizoen is voorbij. Eind augustus/begin september staan de nieuwe cursusdata voor het najaar/winterseizoen weer online. U kunt zich dan weer inschrijven. I.v.m. een verzoek van enkele zeezeilers is er op 4 oktober nog een enkele cursusplek beschikbaar voor de (ingekorte) EHBO training. Graag hiervoor apart mailen. Schroom niet om te mailen voor een evt. privé oplossing.

Artikelnummer: N/B Categorie: Tags: ,

Andere suggesties…

Over de trainer

Mijn naam is Rob Sijbers. Ik ben huisarts/ voormalig tropenarts en fanatiek zeiler. Tevens erkend NRR reanimatie- instructeur en sinds kort NIKTA gecertificeerd. 

Vanuit mijn kennis en ervaring heb ik geconstateerd dat een diepgaande, praktische medische training voor zeezeilers ontbrak in Nederland. Daarom heb ik besloten deze zelf te ontwikkelen. 

Met veel enthousiasme en gedrevenheid krijgt u een professionele zeer praktisch ingerichte cursusdag, scenario based en met daadwerkelijk medisch technische handelingen. U gaat vol zelfvertrouwen weer naar huis. Tijdens de pauzes en de goed verzorgde lunch is het gezellig informatie uitwisselen met uw medecursisten welke hetzelfde doel hebben. 

De cursus is een succes gebleken. Tientallen vertrekkende echtparen, solozeilers, avonturiers en zelfs ex- VolvoOceanRace zeilers hebben deze cursus reeds gevolgd. Gemiddeld verwelkom ik jaarlijks een kleine 100 zeezeilers/vertrekkers.

Of je nu vertrekt voor een rondje Atlantic, een wereldomzeiling of een meerdaagse tocht ver van land: deze cursus geeft je de kennis en ervaring om in noodsituaties juist te handelen.

ehbo zelfredzaamheid op zee

Rob Sijbers

 • RYA diploma first aid en radar
 • OPST, Offshore safety at sea course US Sailing 
 • Short Range certificaat, VB I/II 
 • Toerzeilers lid, Cornish Crabber 24 zeiler
 • Gecertificeerd NRR (Nederlandse Reanimatie Raad) reanimatie instructeur
 • Voormalig tropenarts

Dit zeiden Jurre en Suzanne over de cursus:

"Zeilend de wereld rond, dat is onze droom! We zijn hard bezig om dat waar te maken. De to-do-lijst is enorm, en ergens staat ook nog het onderwerp 'iets met EHBO'. Dat is zo'n groot en grijs gebied als je geen medische achtergrond hebt... Daarom hadden we het uitgesteld tot vrij laat in de voorbereiding.

Totdat we de cursus van Rob voorbij zagen komen. Alles in 1 dag leren, en de benodigde spullen direct bestellen. Wat onwijs handig. De dag voldeed aan alle verwachtingen, en overtrof deze zelfs, vooral omdat het 'mysterieuze' een stuk minder eng en groot leek dan gedacht.

We zijn gerustgesteld met de pragmatische aanpak en adviezen van Rob. De hoeveelheid materiaal is behoorlijk in deze dag: precies waar we op hoopten. Een maximaal efficiente dag. Geen extra cursussen meer nodig, helemaal top.

Hartelijk dank Rob!"