De begrippen ontsteking en infectie worden nogal eens door elkaar gehaald.
Bij ontsteking is er sprake van lokale reactie door weefselbeschadiging of lichaamsvreemde stoffen. Er is sprake van infectie wanneer een ziekteverwekker het lichaam binnentreedt en zich gaat vermenigvuldigen. In tropische omstandigheden kunnen infecties sneller heftiger verlopen. Ook vochtige omstandigheden op een zeilboot spelen hierbij een rol. Eenvoudige huidontsteking kunnen daardoor al snel een ernstige infectie worden.
Door het vocht van buitenaf, maar bijvoorbeeld ook door zweten, raakt de huid verweekt en ontstaan er makkelijker wondjes die kunnen gaan ontsteken. Ook kunnen schimmels makkelijker de huid binnendringen. Infecties aan boord zijn daarom een belangrijk gezondheidsrisico.
Preventie
- Controleer voor je vertrek of je ergens (kleine) huidafwijkingen, rode, jeukende of pijnlijke plekjes hebt en laat deze door een arts beoordelen en zo nodig behandelen.
- Zorg voor voldoende droge kleding, bij voorkeur goed ademend.
- Zorg dat vochtige huid gelegenheid krijgt om goed te drogen en te herstellen.
Houdt tijdens de reis de huid goed in de gate. Vooral in plooien kunnen makkelijk infecties ontstaan. Ook de nagelriemen zijn berucht.
Herkennen
Lokale verschijnselen bij ontstekingen: pijn, roodheid, warmte, zwelling, verminderde functie
Systemische verschijnselen die aanwijzing geven voor infectie: ziek voelen (malaise), koorts, spierpijn, minder eetlust, hoofdpijn, misselijkheid. Let op: dit zijn zeer algemene tekenen dat er een infectie speelt, het is hierbij altijd zaak om uit te zoeken wat de oorzaak van de infectie is; bijvoorbeeld een ontstekende wond aan een been.
Alarmsymptomen: Een risico bij alle infecties is het ontstaan van bloedvergiftiging (=bacteriemie/sepsis). Te herkennen aan bijvoorbeeld: hoge koorts, koude rillingen, hoge hartfrequentie >100/min (tachycardie), lage bloeddruk <100 bovendruk (hypotensie), dorst, veranderd bewustzijn. Neem bij vermoede hierop altijd contact op met de radio medische dienst voor advies!
In de volgende quiz gaan we in op een aantal huidaandoeningen, hoe je ze herkent en hoe je ze behandeld.