Naast het meten van vitale functies, kun je ook naar andere zaken te kijken/vragen om te herkennen wat het probleem is. Hoe kom je er nou achter welk probleem aan de orde is?

Allereerst gaat u na of de patient bekend is met bepaalde ziekten. Bijvoorbeeld: Wanneer iemand die erg benauwd is, maar ook bekend is met astma, is er een grote kans dat er een astma-aanval speelt; Geef de patient zijn of haar eigen puffers en overleg daarna eventueel met de radio medische dienst (RMD).

Verder kunt u nagaan wat het beloop van de klachten is geweest. Bijvoorbeeld: Je maat heeft hoofdpijn. Is deze plots ontstaan? Of is deze langzaam in enkele uren toegenomen? Acute hoofdpijn is een alarmsymptoom voor een ernstig probleem zoals een hersenbloeding; De patient moet dan zo snel mogelijk door een arts moeten worden beoordeeld.

Ook kunt u de klacht wat verder specificeren. Bijvoorbeeld: Je maat heeft plotseling enorme pijn. Ga na waar de pijn precies zit, wat voor een soort pijn het is (drukkend/snoerend, stekend, zeurend), of het constant of juist wisselend aanwezig is en of het uitstraalt.

  • De typische klachten van een hartinfarct zijn een redelijk acute drukkende pijn midden tot linksmidden op de borst met uitstraling naar de linker arm, de schouderbladen en/of naar de kaak. Let op: dit zijn de typische klachten va n een hartinfarct, er kunnen dus ook andere klachten zijn en er kunnen klachten ontbreken! Na overleg met de RMD zul je je maat waarschijnlijk bloedverdunners moeten geven en hem/haar zo snel mogelijk bij een ziekenhuis moeten krijgen!
  • Een niersteen geeft een acuut ontstane pijn, meestal in de flank links of rechts. De pijn is wisselend aanwezig en straalt meestal niet echt uit. Opvallend is dat de patient zich absoluut geen houding weet te geven. De RMD zal je waarschijnlijk adviseren om de pijnstiller diclofenac te gebruiken. Zolang er geen aanwijzingen zijn  voor schade/infectie van de nier, kan bij een niersteen afgewacht worden totdat deze vanzelf wordt uitgeplast.

In de volgende quiz komen verschillende ziektebeelden voorbij.