Nieuw bij RS Medical Sailing: volg nu de e-learning EHBO voor zeezeilers

Anatomie

Onze anatomie

Als je begint aan een lange zeereis, is het essentieel om basiskennis te hebben over hoe je lichaam werkt, met name over de bloedsomloop, het skelet en de belangrijkste organen. Dit is niet alleen belangrijk voor je eigen gezondheid en veiligheid, maar ook om mogelijke medische noodgevallen aan boord beter te kunnen begrijpen en aanpakken. Laten we eens duiken in een eenvoudige uitleg van deze systemen en organen, en hoe je deze informatie kunt gebruiken tijdens je avonturen op zee.

Klik op de afbeelding om deze groter te bekijken.

De Bloedsomloop:

Het hart is de motor van onze bloedsomloop. Het pompt bloed rond door slagaders en aders, vergelijkbaar met de manier waarop de wind een zeilboot voortbeweegt op het water. Het bloed vervoert zuurstof en voedingsstoffen naar alle delen van het lichaam en neemt afvalstoffen, zoals koolstofdioxide, weer mee terug. Zo gaat zuurstofarm bloed naar de longen om op te frissen met nieuwe zuurstof en vervolgens pompt het hart dit zuurstofrijke bloed weer door het lichaam.

Stel je voor dat je tijdens een wacht op het dek plotseling ademhalingsmoeilijkheden krijgt, dan zou dit een teken kunnen zijn dat er iets mis is met de bloedsomloop of de longen, en dat je lichaam misschien moeite heeft met de opname van zuurstof.

Het Skelet:

Het skelet is als het frame van een zeilboot; het biedt structuur en stevigheid. Essentieel voor beweging, bescherming van vitale organen en ondersteuning van het lichaam. Als je bijvoorbeeld je bovenbeen breekt, is dat een echte uitdaging, omdat dat ene bot de hele last draagt op dat deel van het lichaam. Maar als je een van de botten in je onderbeen breekt, heb je misschien nog steun aan het andere bot. Kennis van deze structuren kan handig zijn bij het toepassen van eerste hulp bij ongelukken aan boord.

De Organen:

Elk orgaan in ons lichaam heeft een specifieke taak. Zoals de motor van een schip, werken het hart en de longen samen om zuurstof door ons lichaam te pompen. De hersenen zijn als het navigatiesysteem, ze sturen ons hele lichaam aan. En ons maag-darmstelsel is als de kombuis van een schip, waar voedsel wordt verwerkt tot nuttige energie en voedingsstoffen.

Het is slim om ook meer te leren over de symptomen en ziektes die kunnen voorkomen bij verschillende organen. Dit helpt je sneller problemen te herkennen en adequaat te reageren. Neem de tijd om de basis anatomie en fysiologie te leren, het zal je tocht veiliger en aangenamer maken. Er zijn online veel bronnen beschikbaar, zoals korte filmpjes die complexe concepten in gemakkelijk te begrijpen taal uitleggen. Bijvoorbeeld, het onderstaande filmpje legt uit hoe onze organen werken.

Inzicht in hoe het lichaam werkt, helpt je niet alleen om betere zorg te dragen voor jezelf en je medebemanningsleden maar stelt je ook in staat om adequaat te reageren in noodsituaties. En denk eraan: preventie is key, dus zorg voor voldoende rust, goede voeding, en blijf gehydrateerd om je lichaam optimaal te laten functioneren tijdens je avonturen op zee.